Vinto

Ik probeer mij het gezicht van Karel Van Oyen en Pieter Fraeyman in te beelden toen ze op de voormalige brasserie Het Verloren Gat in Kruishoutem stootten bij hun zoektocht naar een geschikt pand voor hun restaurant en aperitiefbar. Zou het dorp ooit een thuis kunnen worden voor de Waregemse kok en de Aalterse sommelier. En belangrijker: hoe zouden de gasten er zich voelen?

Op het eerste gezicht zitten alle parameters goed. Een pand pal in het dorpscentrum. Naast een vlotte bereikbaarheid, is er voldoende parkeermogelijkheid. Bij het uitstappen slingert een charmant verlicht laantje mij richting een mysterieus verlichte herberg. Meteen word ik ontvangen door Pieter die de jassen aanneemt en een knus tafeltje bij het raam aanwijst. Ik herken een horecaonderneemster uit Gent – een positief signaal – en laat Pieter starten met een huissuggestie: een crémant op basis van auxerrois blanc uit de Elzas. Verrassend anders. Ondertussen krijg ik pretoogjes wanneer het eerste hapje aan tafel verschijnt: kroepoek met tomatenpoeder. Hoewel het al even geleden is dat Karel nog achter het vuur van Gert De Mangeleer stond, verloochent hij zijn afkomst allerminst. Hertog Jan was trouwens de plek waar Pieter en Karel elkaar voor het eerst ontmoet hebben. Terwijl mijn gezelschap en ik verder knabbelen op onze eerste hapjes (gefrituurde visjes met verse tartaar en zoetzure groentjes met croutons en kruidenmayonaise) bladeren we door een mooi vormgegeven menu met gestileerde typografie. À la carte of geef ik me over aan de goesting van de chef? Zolang hij in opperbest humeur verkeert, neem ik het risico.

Starten doen we met lauw gegrilde tijgergarnaal en bekend trio van zoete aardappel, flespompoen en wortelkruiden. Jus van schaaldieren zorgt voor rijke cohesie en olie van curry op haar beurt voor een Oosters getint contrast. Wanneer ik aan de naburige tafels rode biet opmerk, moet ik diep ademhalen. Omdat ik geen fan ben van de zoete aardknol, vrees ik in de combinatie met ajuin, zure kersen en cacao te zullen hunkeren naar ganzenlever. Niets is echter minder waar: het elegant gedresseerde bord maakt indruk dankzij een beheerst spel in texturen, en zure confit houdt de zoetheid van biet perfect onder controle. Toch komt Karel pas volledig op stoom met zijn open ravioli van kip, boschampignos en truffel. Volle smaken die heerlijk in seizoen zijn. Bij het hoofdgerecht vertrekt Karel vanuit een klassieke bereiding met eend; bovendien slaagt hij erin ons te verrassen met z’n bijgerechten die bedoeld zijn om te delen: kroket met spek en salade met quinoa, crosne (Japanse andoorn) en crème van aardpeer. Als afsluiter kiest de chef voor de sublieme combinatie van peer, chocolade en hazelnoot. Door de slimme toevoeging van pinda laat hij het dessert schitteren. Wanneer ik om half elf nog een koppel zie binnenwandelen voor een drankje in de bar, zie ik Pieter glimlachen. Blijkbaar is het nieuws van de ‘bar’ goed doorgedrongen in Kruishoutem. Ik volg het goeie voorbeeld en drink daar mijn laatste glas.

Wat mij betreft hoeven Pieter en Karel zich weinig zorgen te maken: het is moeilijk om je niet thuis te voelen in een restaurant dat met zoveel zorg wordt geleid en op amper twee weken al zo gevestigd aanvoelt. (FV)

Vinto, Hoogstraat 7 - 9770 Kruishoutem - Tel. 09 222 95 35 - www.vin-to.be - Gesloten op zondag en maandag.

Facebook comments