Rode poon Vis van het Jaar 2017

De Vis van het Jaar 2017 is rode poon. Dat heeft het VLAM (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing) beslist in samenwerking met de visserijsector. Het is intussen de 29ste Vis van het Jaar.

Voor de mensen die het visje nog niet kennen: rode poon heeft stevig visvlees, een diepe smaak en leent zich uitstekend voor warme bereidingen. Zowel in vissoep, stoofpotten als gebakken in de pan, oven en op de barbecue komt hij tot zijn recht. Hele grote vissen zijn het niet, voor een hoofdgerecht reken je best één vis per persoon. Ook dit jaar heeft de VLAM een receptenfolder samengesteld met enkele lekkere gerechten die dit jaar werden bedacht door NorthSeaChef en sterrenchef Maarten Bouckaert (Castor). De folder wordt gratis verdeeld in viswinkels en staat ook online.

Klassiek wordt er ook een 'Viskok van het Jaar' verkozen. De kok die het lekkerste en origineelste recept met de Vis van het Jaar op zijn menukaart heeft staan, wint de wedstrijd en krijgt de eretitel voor 2018. Inschrijven kan tot 17 oktober 2017 en op 20 november vindt de finale plaats tijdens de Horeca Expo in Flanders Expo Gent.

Extra weetjes: in 2016 voerden de Vlaamse vissers 1.241 ton rode poon aan. Er wordt doorgaans niet specifiek op gevist maar hij is bijvangst bij pladijs en tong. De aanvoer is het sterkst tussen oktober en april en de vis wordt vooral gevangen in het Engels Kanaal en onze eigen Noordzee.

Bovendien gaan NorthSeaChefs Filip Claeys en Erwin Denys aan de slag met rode poon in het februarinummer van Culinaire Ambiance! Het magazine mét de recepten met rode poon is nu verkrijgbaar in de winkel. Smakelijk!

Facebook comments