Parkheuvel

In een idyllisch park aan de oevers van de Maas bevindt zich het beste restaurant van Rotterdam. Op eenvoudig verzoek is Erik van Loo bereid signatuurgerechten af te wisselen met nieuwe creaties, die wat hem betreft nog niet 100% op punt staan. Maar wat heeft deze klassiek geschoolde topkok met street food?

Zou er zoiets bestaan als Rotterdamse nuchterheid? De chef van Parkheuvel heeft geen kapsones, maar is evengoed gespeend van valse bescheidenheid. Zijn keuken is stevig geworteld in de traditionele Franse gastronomie, maar tegelijkertijd blijkt hij ruimdenkend genoeg te zijn om zich, net zoals grote modeontwerpers als Jean Paul Gaultier en Vivienne Westwood, door het bruisende stadsleven te laten inspireren. Zijn jongste kookboek ‘Rotterdams Straatvoer’, waarin hij hoogst eigenzinnige interpretaties ten beste geeft van junkfood-klassiekers als frikandel speciaal, broodje bal en kapsalon - een allegaartje van friet, shoarma, gesmolten kaas en looksaus - spreekt wat dat betreft letterlijk en figuurlijk boekdelen.

Niets van dat alles evenwel als we op een wel érg grauwe woensdagmiddag de benen onder een tafeltje met zicht op het water schuiven. Dat de lunchcultuur ongeveer ter hoogte van Turnhout stopt, wordt treffend geïllustreerd door de allesbehalve drukbezette eetruimte, die daarenboven bijna slaapverwekkend klassiek is ingericht. Geen nood, met zorgvuldig uitgekiende en gevarieerde hapjes, onder andere een variant op croque-monsieur met pata negra en een sublieme miniatuurversie van vitello tonnato, mikt Erik Van Loo gelijk linea recta in de roos. Dankzij een meer dan geslaagd experiment, dat Van Loo The Cube noemt, blijven we in opperbeste stemming. In grootte afnemende blokjes, waaronder fenomenale terrine van kreeft, kalfszwezerik, wortel en spinazie, marshmallow van Noordzeekrab, aardappel met truffel en olijfolie, gelei van slagroom en brunoise van knolselder en komkommer, verrijkt met een ronduit adembenemende jus op basis van kookvocht van aardappel en truffel, doen ons eens smakelijk lachen als de chef bij hoog en laag staande houdt dat dit trefzeker samengestelde patchwork volgens hem nog voor verbetering vatbaar is. Heeft deze man alle realiteitszin verloren? Hij lijkt alleszins zelf niet te beseffen dat zijn keuken veeleer drie dan twee sterren verdient.

Zulks wordt andermaal in de verf gezet door een ronduit betoverende Parkheuvel-klassieker, waarbij open ravioli van puntgaaf al la plancha gebakken langoustine en magistrale ragout van Bresse-kip, met een weinig bieslook, ons van pure verrukking bijna een hartverlamming bezorgt. Alleen al qua smaakintensiteit en –expressie is dit een volstrekt uitzonderlijk werkstuk. Om, als ging het om een excellente grand cru, héél langzaam van te genieten. Bij wijze van kers op de taart pakt Van Loo uit met een deconstructie van ’s werelds lekkerste snoepreep. Met drie ingrediënten - chocolade, karamel en pinda’s - je gasten blij als een kind maken: het is alleen de grootste chefs gegeven. Snickers zal nooit meer hetzelfde smaken. (WS)

Parkheuvel, Heuvellaan 21 - 3016 GL Rotterdam – Tel. +31 10 436 05 30 – http://www.parkheuvel.nl - Zondag en zaterdagmiddag gesloten.

Facebook comments