Nieuw 'logisch' concept vult lacune in Stadsbrouwerij op

Op de site van de oude Stadsbrouwerij De Koninck in Antwerpen hebben verschillende ambachten elkaar gevonden: twee restaurants, een bakker, een chocolatier en beenhouwer werken er versterkend naar elkaar toe. Eén ding ontbrak er nog en daar wordt ook nu aan tegemoetgekomen..

Groenten! Dat is de logische aanvulling van het aanbod van de Stadsbrouwerij. Logische groenten dan nog, biologische groenten, zonder pesticiden of kunstmest, op een ecologisch en duurzame manier geteeld, zonder dat daar machines aan te pas komen. De boer of producent krijgt er een eerlijk loon voor en het product legt zo weinig mogelijk kilometers af.

WEKELIJKS 7-10 GROENTESOORTEN
Voortaan zullen Ole DESCHOUT en Maaike MUSSCHE twee keer per week zeven tot tien soorten groente aanvoeren om op die manier een lacune in het concept van de Stadsbrouwerij op te vullen.

Zeven tot tien verschillende soorten: dat is wat Deschout en Mussche wekelijks oogsten op hun percelen in Lier – ongeveer 1 ha - als oogst van de week. Op jaarbasis telen ze een 75-tal groenten.

De ecologische benadering maakt het vrij arbeidsintensief, maar door rechtstreeks aan de klanten te leveren, blijven de groenten heel betaalbaar. Die klanten, dat zijn voor de helft restaurants zoals Graanmarkt 13, Loes&Krikke, Cafe Kamiel en Sail&Anchor. De andere helft is gereserveerd voor oogstaandelen voor Antwerpse gezinnen.

OOGSTAANDELEN
Euh… Oogstaandelen? Klinkt vergezocht, maar gezien de seizoensgebonden aanpak is het eigenlijk niet meer dan … euhm… logisch. Precies omdat Deschouw en Mussche werken op het ritme van de natuur, met alle mogelijke weerscalamiteiten, is het onmogelijk precies in te schatten wat de oogst gaat zijn.

Dat betekent dat het al eens kan tegenvallen ook – net als wanneer je ‘gewone’ aandelen koopt. Een oogstaandeel koop je immers voor een jaar. Voor één of twee personen bedraagt een aandeel €495; voor twee tot vier reken je op €800 en voor grote gezinnen – vier tot zes personen – betaal je €1200 per seizoen.

MEEWERKDAGEN
Wie geen zin heeft om zich vooraf te verbinden om die ‘oogst van de week’ te kopen, kan ook gewoon naar de Stadsbrouwerij gaan om daar ter plaatse zijn oogstpakket te kopen.

Af en toe worden er meewerkdagen georganiseerd, bijvoorbeeld als het tijd is om de tomaten te planten. En tijdens een ‘inmaaksessie’ leer je bijvoorbeeld passata maken.

In april beginnen ze eraan. Je zult het duo dan telkens op dinsdag en donderdag recht tegenover The Bakery terugvinden. Op 21 februari houden Deschouw en Mussche een infomoment, dat zal plaatsvinden in de kelder onder The Butcher’s Store en Only Cheese.

Facebook comments