L’Autre Vie

Dat het waaghalzen zijn die op uitgerekend vrijdag de dertiende een nieuw restaurant openen. Anderzijds kan je op de reputatie van chef Maxence Sys een huis bouwen. Zo lanceerde hij succesvolle pop-up formules in Knokke, Gent en Kortrijk en vond hij aan de oevers van de Leie voldoende inspiratie en uitdaging voor een permanent restaurant.

Van slechte smaak kan je Sys moeilijk beschuldigen: samen met enkele vrienden blies hij nieuw leven in een majestueus pand aan de Kortrijksesteenweg – bij het oprijden dachten we zelfs even aan een hotel. Na een aperitief aan de bar naast de open keuken, worden we via de trap naar ons tafeltje geleid. Onderweg springen vooral de mooie art-decodetails (het parket in visgraatmotief en de glas-in-loodramen) in het oog. Deze interieuringrepen zijn een vondst van het Gentse Juma Architects.

Aan de gebalanceerde akoestiek van de ruimtes durven we twijfelen, zeker als we na een kwartier al overwegen om ons dessert beneden te laten serveren. Samen met Laurent Willems is chef Sys verantwoordelijk voor alles wat hier de keuken verlaat. Hun website heeft over ‘een Frans-mediterraanse keuken met Oosterse touch’. Terwijl hapjes worden ingezet (carpaccio van zalm met espuma van avocado, afgewerkt met radijs en verder een lekker gekruid pompoensoepje met gerookte paling), merken we aan de nerveuze houding van de bediening dat er iets niet klopt. Onvervaard kiezen we voor het grootste menu dat aftrapt met coquilles en langoustines. We zien eerst een bereiding van tartaar met te veel citroen, waardoor de coquilles overgaar zijn, wilde boschampignons, aardpeer en flinke saus van waterkers. Ook bij langoustine, met in haar kielzog Japanse andoorn, wortel en butternut, missen we de gebalde signatuur van de chef. Wanneer we verder blijven wachten op, herhaaldelijk gevraagd, peper en brood, verliest het jonge zaalteam wel wat veel van haar jeugdige charme. Dat is jammer, want zelfs aan de kleinste details van L’Autre Vie is gewerkt om van een belevingsrestaurant te kunnen spreken. Bij het hoofdgerecht is de bediening plots zelfs zo gul dat de repas meteen wordt ingezet – waardoor dat toemaatje een groot deel van haar aantrekkingskracht verliest. Toch zijn er ook een hele hoop voltreffers: de sommelier die duidelijk weet waarover hij praat (hij deed ons witte Malbec aan de hand!), de elegante uitlichting van de tafels en de fijne tweedeling bar/restaurant waardoor L’Autre Vie evengoed kan uitgroeien tot een plek waar je binnenwandelt voor een glas wijn of een dark ‘n stormy.

Restaurants die meteen hoog inzetten moet je bewonderen om hun lef en durf, per slot van rekening blijft horeca een fantastische hondenstiel, maar misschien was een kaart met eenvoudige bereidingen een beredeneerde keuze geweest. De pure kracht van de essentie, weet je wel. Na verloop van tijd zou het keukenteam gerust nog enkele niveaus hoger kunnen schakelen om zo de gasten te verrassen. Maar L’Autre Vie blijft een restaurant om in de gaten te houden.(FV)

L’Autre Vie, Kortrijksesteenweg 126 - 9830 Sint-Martens-Latem - Tel. 0475 84 73 55 - www.lautrevie.be - Gesloten op zondag, maandag en dinsdagmiddag.

Facebook comments