Kersvers Frans driesterrenrestaurant werd opgestart door een Belg

De laatste tien jaar is de sterrenoogst in de Michelingids voor Frankrijk nooit zo rijkelijk geweest als in 2017. In alle categorieën zagen we het aantal sterren toenemen. En leuk om te weten: het restaurant dat zopas z’n derde ster kreeg, werd destijds opgestart door een Belg.

In totaal telt de Franse Michelingids zomaar even 70 nieuwe sterren, volgens het cascade-principe netjes onderverdeeld in de categorie van één, twee en drie sterren.

Met 57 nieuwkomers telt Frankrijk voortaan 503 restaurants met 1 ster – een toename met pakweg 11%. In de categorie van de tweesterrenrestaurants is de relatieve groei nog groter: 12 chefs promoveerden van 1 naar 2 sterren, wat het totaal op 86 brengt.

De mooie oogst wordt afgesloten met Le 1947, het toprestaurant van hotel Cheval Blanc in Courchevel: chef Yannick ALLENO kreeg z’n derde ster, wat het totaal op 27 brengt.

Het is het tweede restaurant waarmee Alleno een derde ster versiert: ook Pavillion Ledoyen in Parijs heeft er drie.

Bovendien moest geen enkel restaurant een ster inleveren, zodat de gids van 2000 pagina’s en 1 kg, voortaan 616 sterrenzaken telt. De laatste tien jaar was de oogst nooit rijker in Frankrijk. Dat betekent dat ook Likoké, het restaurant van Piet HUYSENTRUYT zijn ster behoudt.

Leuk om te weten is dat er een duidelijke Belgische link is in het succesverhaal van het nieuwe driesterrenrestaurant: Le 1947 werd destijds mee opgestart door onze eigenste Wout BRU, die er drie jaar in de winter achter het fornuis stond.

Onze huischef was zelfs op weg naar een ster in het restaurant, maar omdat hij er niet wilde blijven – het was de periode waarin hij z’n hotel in Eygalières zou opstarten – heeft Michelin die ster alsnog niet willen toekennen.

Facebook comments