JONGE BELG WINT INTERNATIONAAL CONCOURS IN HOL VAN DE LEEUW

Jonge Belg wint internationaal concours in het hol van de leeuw

Opnieuw een opsteker voor de Belgische gastronomie. Voor het eerst in de geschiedenis van de Finale Internationale Trophée Jeunes Talents Escoffier werd deze prestigieuze wedstrijd gewonnen door een Belg.

Het wereldkampioenschap U23, zo zou je de Finale Internationale Trophée Jeunes Talents Escoffier in voetbaltermen kunnen noemen. Deze gastronomische wedstrijd van wereldfaam onderscheidt zich van andere prestigieuze wedstrijden doordat enkel chefs tussen 19 en 23 mogen deelnemen.

Afwisselend wordt het concours georganiseerd in Frankrijk en in een ander land. De organisatie is in handen van de Internationale Beroepsvereniging van Keukenchefs ‘Les Disciples d’Escoffier’, die ook in België een afdeling heeft, waarvan niemand minder dan Peter GOOSSENS de voorzitter is.

Doel is het erfgoed van de beroemde Franse chef en diens idee van Franse klassieke keuken uit te dragen.

PRIMEUR VOOR BELGIË
Voor het eerst sinds de oprichting ervan werd dit concours gewonnen door een Belg. Meer zelfs: Michel VANDERHAEGHE is de eerste landgenoot die het podium haalt.

Michel is zoon van chef Franky Vanderhaeghe van tweesterrenrestaurant Hostellerie St.-Nicolas in Elverdinge. Na zijn opleiding in Ter Duinen deed hij ervaring op aan de zijde van onder meer Filip Claeys, Michel Bras en Sang Hoon Degeimbre.

Op dit ogenblik werkt hij samen met de ook nog erg jonge Maarten BOUCKAERT in restaurant Castor - één ster en 16/20 in G&M.

VERLOOP VAN DE WEDSTRIJD
De deelnemers aan het concours krijgen de opdracht om in drie uur tijd één gerecht te bereiden voor een jury van 8 internationaal gerenommeerde koks.

In vergelijking met bijvoorbeeld de Bocuse d’Or valt op dat de deelnemers aan de Finale Internationale Trophée Jeunes Talents Escoffier relatief weinig tijd hebben om zich voor te bereiden: amper één maand.

“Ik heb thuis vijf keer geoefend en kreeg daarin steeds waardevolle feedback van mijn vader en van Maarten Bouckaert zodat mijn bereiding aan finesse won”, zei de opgetogen winnaar na afloop.

GOUDBRASEM EN POMMES ANNA
De deelnemers moesten aan de slag met goudbrasem, artisjok en/of aardpeer en moesten ook pommes anna gebruiken in hun bereiding. Dure ingrediënten als kaviaar moesten vermeden worden en verder werd er speciale aandacht besteed aan een duurzaam energieverbruik en minimale food waste.

Vanderhaeghe verraste de jury met een ongewone vulling van de afsnijdsels van de goudbrasem, die hij op smaak bracht door toevoeging van een krokante brunoise van met sojasaus geglaceerde wortelen, shiitake, witte champignons en sjalot.

STRAFFE PRESTATIE
Een straffe prestatie van Vanderhaeghe om in Parijs, in het hol van de leeuw zeg maar, te gaan winnen. “Ik had zelf het gevoel dat mijn gerecht nooit eerder beter was gelukt dan op het concours zelf”, aldus een overgelukkige chef.

“Ik heb achteraf gehoord dat de jury vooral onder de indruk was van die combinatie van het hoofdingrediënt met de brunoise en dat ik ook punten heb gescoord doordat ik van de vis niets verloren heb laten gaan”, besluit Vanderhaeghe.

Een dikke proficiat aan de chef en het volledige team, dat niet alleen gastland Frankrijk, maar ook medefavoriet Spanje achter zich liet.

Facebook comments