Jacqueline

Koken moet niet altijd moeilijk zijn. In elk van haar gerechten brengt Evelien Swiers vier tot vijf goed gekozen ingrediënten samen tot een evenwichtig en smaakvol geheel.

Jacqueline staat op het uitstalraam vermeld, maar de kok heet Evelien. Ze gaf het restaurant de naam van haar grootmoeder. Evelien Swiers komt uit een Herentalse horecafamilie en installeerde haar keuken in een oude dorpsslagerij met metrotegeltjes aan de muur en een marmeren koeltoog die nu als werktafel dienst doet. Vanop de straat kan je haar aan het werk zien. Achter de ‘winkel’ installeerde ze een kaal ingerichte eetruimte met natuurhouten tafels en witte muren.

De bediening is in handen van Raf Rombouts, de vriend van de chef, die ook de wijnkaart samenstelt. Zijn voorkeur gaat uit naar biologische wijnen met karakter en elegantie gemaakt door kleinschalige wijnmakers. Zijn assortiment is niet erg uitgebreid maar zorgvuldig samengesteld en vol verrassingen. Het menu bestaat uit drie voorgerechten, twee hoofdgerechten en twee desserts. Dat moet versheid in het bord garanderen en minder stress in de eenmanskeuken van Swiers. ’s Middags wordt een lunch geserveerd voor € 25.

De zorg voor smaakvolle ingrediënten start al met de boter, goudgele boter van Jerseykoeien uit Oost-Vlaanderen, en met het krokante brood. Bij de voorgerechten is er keuze uit charcuterie (€ 16), wildpastei (€ 10) en, twijfelen hoeft al niet, een combinatie van biet, geitenkaas en noot (€ 16). Blokjes rode biet liggen naast schijfjes gepekelde daikon, geitenkwark met room, rode bietencrème met geitenkaas en licht gezouten geroosterde aardnoten. Het is een spannende bereiding met volle, aardse smaken maar ook frisse toetsen en afwisselende structuren. De wijn van Rombouts past er perfect bij: een Sancerre Les Quarterons 2012 van de gebroeders Riffault, waarvan de druiven door botritis zijn aangetast. Zoet in de neus, maar in de mond floraal, zesty, mineraal met een lichte oxidatietoets en vooral beendroog.

Voor het hoofdgerecht hebben we de keuze tussen wilde eend (€ 32) en zeewolf (€ 27). Die laatste is een royale portie die wordt gecombineerd met gebakken schorseneren, ui, gestoofde strandbiet en gekonfijte krieltjes. Met uitzondering van de strandbiet, die wat zwak uit de verf komt, proef je haar voorliefde voor zuivere smaken. Ook hier is de passende wijn goed gekozen: een chenin blanc Clos de l’Elu van Thomas Carsin, een witte Loirewijn met een neus van witte bloemen en citrus, breed en vol in de mond met een mooie frisheid.

Het dessert munt eveneens uit in eenvoud en evenwicht. Swiers serveert sappige wortelcake, rijk van smaak, met stukjes appel gemarineerd in appelcider, ijs van karnemelk zorgt voor een pak frisheid, en krokant van chocolade (€ 12).
De bereidingen mogen dan eenvoudig ogen, de kwaliteit van de ingrediënten, het respect voor de gaartijden en gelaagde smaken zijn veelbelovend. (MD)

Jacqueline, Van Colenstraat 8 - 2530 Boechout – Tel. 03 284 30 33 - www.restaurantjacqueline.be - Maandag en dinsdag, woensdagmiddag en zaterdagmiddag gesloten.

Facebook comments