I Famosi

Men neme een huiselijk interieur, joviale zaalmedewerkers en een begeesterde chef, die af en toe uit zijn keuken tevoorschijn komt om eigenhandig een gerecht te serveren of vaste klanten uitbundig te begroeten. Alle clichés van een Italiaans restaurant op een rijtje, dus. Met een bang hart wachten we af wat op ons bord zal verschijnen.

Zodra je I Famosi, dat zich op een steenworp van het Sint-Andriesplein bevindt, binnenstapt, word je overweldigd door de even ongedwongen als uitgelaten sfeer. Op een gewone zondagavond om 18 u zijn vrijwel alle tafels reeds bezet. Hier voel je je gelijk thuis. De zaak is ingericht als een Romeinse trattoria: retro-meubilair, spiegels, plafond met bloemmotief… En je kunt er gewoonweg niet naast kijken: aan de muur hangen tientallen zwart-witfoto’s van Italiaanse filmsterren en scènes uit lang vervlogen tijden.

Chef Fabio Gambone is zelf afkomstig van Rome en daar is zijn kookstijl niet vreemd aan. Helaas wordt de spits veeleer teleurstellend afgebeten met vrij routineuze bruschetta met overdadig veel look. We laten ons verleiden tot de keuze voor een onverwoestbare evergreen van de Italiaanse keuken, met name vitello tonnato classico, die op de kaart wordt aangeprezen als ‘il migliore’. Kalfsvlees met tonijnsaus heeft een aangename beet, smaakt fris, licht en zuiver, met een gedroomde balans tussen zuur en zout. De nootachtige toets van rucola maakt het plaatje compleet. De beste van de stad? Die kans is niet onbestaande.

In ons glas verschijnt Montepulciano Molise 2012 van Borgo Di Colloredo, waarbij het zwoele aroma van zwarte bosvruchten, versmolten tannines en de volle smaak, met hints van vanille en eik, ons ten zeerste kunnen bekoren. Hierbij genieten we van ravioli met lamsschenkel, kruidenboter en salie, een lichte en geraffineerde creatie, met een verfrissende toets van sinaasappelzeste. Rijk, diep en krachtig dient zich vervolgens risotto met Italiaanse worst, eekhoorntjesbrood en scamorzakaas aan. De rijstkorrels zijn onberispelijk beetgaar, de smaken aards en intens. Een gerecht dat tot de laatste hap blijft boeien, wat bij risotto lang niet altijd het geval is. De mollige, fruitige montepulciano ontpopt zich als de geknipte begeleider van dit hartverwarmend staaltje comfort food.

Een dessert als torta ricotta e pera brengt ons andermaal in verrukking: krokant koekjesdeeg, romige ricotta, sappige peer. Smeuïgheid en frisheid houden elkaar vlekkeloos in evenwicht. Ook carpaccio di ananas marinato al Campari con sorbetto al limone is een voltreffer, dank zij de synergie tussen het zoetzuur van ananas en de bitterheid van Campari, waarbij citroensorbet een weldoend contrast qua textuur en temperatuur ten gevolge heeft. Een hekkensluiter die opbeurend frisse accenten te koop heeft. Reden genoeg om met een voldaan, maar geen overladen gevoel én in een enigszins euforische stemming huiswaarts te keren. (WS)

I Famosi, Van Steenbergstraat 11 - 2000 Antwerpen – Tel. 03 231 29 01 - www.ifamosi.be – Gesloten op zaterdag- en zondagmiddag.

Facebook comments