Het weekmenu: 7 recepten voor elke dag

Inspiratie nodig voor wat er volgende week allemaal op tafel moet verschijnen? Geen probleem. Hieronder kan je zeven recepten vinden voor elk moment van de week: ontbijt, lunch, dinner, apero, zoet momentje… Deze zaterdag helpt Culinaire Ambiance je uit de nood met een volledig menu toegankelijke gerechten.

Ontbijt: Havermout met rozijnen en abrikozen

Recept: Real Simple

1 kop havermout
50 ml melk
2 eetl rozijnen
2 eetl gedroogde abrikozen, fijngehakt2 eetl amandelen, fijngehakt
Snuifje nootmuskaat

1) Maak de havermout volgens de instructies op de verpakking.
2) Plaats er net voor het eten de ingrediënten op.
3) Tip: maak de havermout de avond ervoor klaar en zet ook de andere ingrediënten klaar. Even opwarmen (of koud eten), mengen en klaar.

Lunch: Bagel met dille, roomkaas en avocado

1 bagel
3 eetl roomkaas
1 avocado
1 eetl dille, fijngesneden
Peper en zout
Olijfolie

1) Meng de roomkaas met de dille en breng op smaak met peper, zout en olijfolie.
2) Snijd de bagel doormidden en toast
3) Snijd de avocado in plakken.
4) Smeer de roomkaas op één kant van de bagel, beleg met avocado en druk dicht met de andere helft van de bagel.

Dinner: Stoofpot van rundwangen

Voor 6 personen

6 rundwangen in 2 gesneden en ontvliesd
2 wortelen, in brunoise
2 stalen selder, brunoise
1 prei, in brunoise
2 rode uien, brunoise
4 teentjes look, gehakt
1 bosje tijm
1 l bruine fond
1 l rode wijn
1 koffiel korianderzaad
6 steranijs
1 koffiel venkelzaad
1 stengel limoengras
1 kaneelpijpje
Geraspte schil van 1 sinaasappel
Bloem
Zwarte peper en zout
Arachideolie

1) Kruid de rundwangen en bestrooi met bloem. Verhit de olie in een pan en bak ze goed aan in hete olie.
2) Haal ze uit de pot en fruit de wortel, ajuin, selder, prei, look en tijm tot alles mooi bruin is. Bevochtig met de bruine fond en rode wijn. Leg de wangen opnieuw in de pot en voeg ook alle specerijen toe.
3) Laat gedurende drie tot vier uur op een zacht vuur garen. Haal dan de wangetjes uit de pot en zeef de jus. Leg de wangetjes terug in de jus en serveer.

Voor bij de apero: Lam op een stokje

Voor 4 personen

250 g lamsgehakt
1 sjalot, versnipperd
2 koffiel lookpuree
1 eetl oregano
8 stengels citroengras
2 eieren
1/2 koffiel kurkuma
3 eetl yoghurt
3 eetl mayonaise
Citroensap
Peper en zout

1) Verwarm de oven voor op 180°C.
2) Maak een frisse dip door de mayonaise en yoghurt te mengen met enkele druppeltjes citroensap. Breng op smaak met peper en zout.
3) Meng het gehakt met de overige ingrediënten.
4) Rol met je handen het gehakt rond de stengels citroengras.
5) Plaats gedurende 10 minuten in de oven.

Veggie: klassieke eiersalade

5 eieren
1 grote augurk (of drie kleintjes), fijngesneden
1 eetl ui, fijngesneden
3 eetl mayonaise
Cayennepeper
Zout

1) Kook de eieren hard, ongeveer acht minuten. Heb je graag dat de eieren niet te hard zijn zodat je een meer romige eiersalade hebt? Kook dan een minuutje minder lang. Laat afkoelen.
2) Prak de eieren fijn met een vork. Maak hem zo chunky als je zelf wil.
3) Meng met de augurk en de ui en daarna pas met de mayonaise.
4) Breng op smaak met zout en cayennepeper.

Spaghetti met romige pesto en geroosterde zalm

Recept: Njam!

14 basilicumblaadjes
2 eetl pijnboompitten
2 teentjes look
50 Parmezaan
50 ml olijfolie
400 g spaghetti
300 ml room
4 zalmfilets
50 g zongedroogde tomaten
Peper en zout

1) Doe de basilicum, pijnboompitten, look, kaas en olijfolie in de blender. Breng op smaak met peper en zout.
2) Kook de spaghetti al dente
3) Breng de room aan de kook. Breng op smaak met peper. Voeg de gekookte spaghetti toe. Voeg net voor het opdienen nog de pesto toe. Roer alles goed door elkaar.
4) Gril de zalm in de pan. Kruid met peper en zout. Snijd de zongedroogde tomaten in reepjes.

Zoet moment: Muffins met chocolade en maanzaad

100 g fondantchocolade
100 g boter
4 eieren
150 g poedersuiker
180 g zelfrijzende bloem
60 g cacaopoeder
40 g maanzaad

1) Verwarm de oven voor op 175°C.
2) Laat de chocolade en boter au bain-marie smelten.
3) Klop de eieren schuimig met de suiker, meng apart de helft van het maanzaad, de bloem en het cacaopoeder en schep dit onder het eiermengsel tot je een egaal deeg bekomt. Voeg de gesmolten boter en chocolade toe en roer alles goed om.
4) Verdeel het deeg over de muffinvormpjes, bestrooi ze met het overige maanzaad en bak ze gedurende 20 minuten in de voorverwarmde oven.
5) Haal ze uit de oven en laat 10 minuten rusten voor ze uit hun vormpjes te halen.

Facebook comments