Het weekmenu: 7 recepten voor elke dag

Inspiratie nodig voor wat er volgende week allemaal op tafel moet verschijnen? Geen probleem. Hieronder kan je zeven recepten vinden voor elk moment van de week: ontbijt, lunch, dinner, apero, zoet momentje… Elke zaterdag helpt Culinaire Ambiance je uit de nood met een volledig menu toegankelijke gerechten.

Ontbijt: Verloren brood met frambozensiroop

Recept: Real Simple

1 ei
100 ml melk
4 dikke sneden brood
1 eetl boter
2 eetl esdoornsiroop
2 eetl frambozenconfituur
Snuifje kaneel

1) Meng de melk, kaneel en het ei. Haal de sneden brood door het mengsel.
2) Laat de boter smelten in een pan. Bak de sneden aan beide kanten.
3) Meng de esdoornsiroop met de confituur. Serveer bij het verloren brood.

Lunch: spinazie-omelet om mee te nemen

Handvol spinazie
2 eieren
2 sneden brood
Zachte geitenkaas
Olijfolie
Peper en zout

1) Snijd de spinazie fijn en bak even kort aan in wat olijfolie.
2) Klop de twee eiren los in een kom en giet in de pan bij de spinazie. Breng op smaak met peper en zout. Eens de omelet half gaar is, vouw je hem toe.
3) Doe in een lunchbox en bewaar in de koelkast. Doe de volgende dag mee naar je werk. Erg lekker koud! Eet er enkele sneden brood bij.

Dinner: Burger met Aziatische salade

Recept: VTM koken, 4 personen

1 stengel citroengras
4 kleine, rode chilipepers
2 teentjes look
450 rundergehakt
1 eetl gember, geraspt
2 eetl vissaus
1 eetl koriander, fijngehakt
4 eetl paneermeel
1 eetl olie
4 pistolets
Sap van 1 citroen

Voor de salade
16 kerstomaatjes
4 lente-uitjes
2 theel suiker
3 handenvol sojascheuten
2 eetl koriander, fijngehakt
2 eetl munt, fijngehakt
Vissaus naar smaak
Sap van 2 limoenen

1) Snijd de citroengras fijn. Verwijder de zaadlijsten van de chilipepers en snijd ook fijn, net als de look. Meng met de gember, koriander, vissaus, paneermeel en het gehakt. Maak er vier gelijke hamburgers mee.
2) Bestrijk de hamburgers in met olie en gril gedurende enkele minuten in de pan aan elke kant tot ze gaar zijn.
3) Maak de salade.
4) Snijd de pistolets doormidden. Beleg met een hamburger en verdeel de salade.

Voor bij de apero: Gegrilde broccoli met mayonaise van sriracha

Voor 4 personen

1 broccoli
2 eierdooiers
1 flinke lepel sterke mosterd
1 eetl natuurazijn of citroensap
2-3 dl koolzaadolie
1 eetl water
Peper van de molen
Zout (Maldon is zeer goed)
Sriracha
Olijfolie

1) Maak een klassieke mayonaise. Breng op smaak met sriracha.
2) Besprenkel de roosjes broccoli met olijfolie. Bak ze mooi bruin aan één kant. Dat is heel erg lekker, aan een kant gebakken en de andere kant nog rauw.
3) Haal uit de pan en kruid af met zout.
4) Spuit kleine dotjes saus op een bord. Plaats op elk dotje ondersteboven een roosje broccoli. Serveer.

Veggie: wortelsoep

Recept: Libelle Lekker

1 kg wortels
1 rode paprika
1 aardappel
1 ui
2 cm gember, geraspt
800 ml groentebouillon
100 ml room
Beetje korianderzaad
Olijfolie
Peper en zout

1) Schil de wortelen en de aardappel. Snijd in blokjes. Spoel de paprika, pel de ui en snipper bijde fijn.
2) Fruit de ui glazig in olijfolie. Voeg de gember en groenten toe en laat stoven. Blus met de bouillon. Breng aan de kook en laat gedurende twintig minuten sudderen.
3) Maal de koriander fijn.
4) Mix de soep. Roer er de room door. Werk af met koriander.

Pasta: Pasta bake

Recept: Jamie Oliver

3 teentjes look
50 g cheddar
50 g oud brood
2 eetl gedroogde oregano
4 worsten van goeie kwaliteit
3 blikken tomatenblokjes (400 g/stuk)
400 g rigatoni
Olijfolie
Peper en zout

1) Verwarm de oven voor op 200°C.
2) Snijd de look fijn. Rasp de cheddar. Verkruimel het brood. Meng (hou de helft van de look apart) met de helft van de oregano, peper en zout. Voeg ook wat olijfolie toe en meng goed.
3) Duw uit elke worst 4 gehaktballen. Plaats in een ovenvaste schotel. Wrijf in met olijfolie. Plaats gedurende tien minuten in de oven.
4) Doe de resterende look en oregano met wat olijfolie in een kleine pan. Heb je het graag pikant? Voeg dan ook wat chilivlokken toe; Bak heel even en voeg de tomaten toe. Breng op smaak met peper en zout. Breng aan de kook en laat dan gedurende tien minuten sudderen.
5) Kook de rigatoni volgens de instructies op de verpakking.
6) Stort de pasta uit in een grote, ovenvaste schotel. Voeg de gehaktballen toe en bedek met de saus. Meng. Bedek met het kruim en plaats gedurende vijftien minuten in de oven.

Zoet moment: Biscotti occhi di bue

1 kg bloem 00
300 g suiker
400 g boter
3 eieren
Zeste van 1 sinaasappel
1/2 koffiel zout
1 koffiel vanillesuiker
1 bus parelsuiker

1) Laat het deeg (zie recept) vier uur rusten alvorens je aan de slag gaat. Kneed en rol het tot een dikke worst, maar haal de rol niet door het bloem. Het deeg moet namelijk vochtig blijven, anders heeft de parelsuiker geen ‘houvast’.
2) Rol het deeg door de parelsuiker en druk die er goed in.
3) Verdeel de rol in platte cilindertjes en…
4) …schik ze op een bakplaat met siliconenmat.
5) Maak kuiltjes in het deeg. Dit gaat perfect met een gewoon ei.
6) Vul de kuiltjes met (abrikozen)confituur. Gebruik een spuitzak met een kleine spuitopening voor een mooi resultaat.
7) Plaats gedurende twintig minuten zo hoog mogelijk in een op 180°C voorverwarmde oven om te vermijden dat de koekjes onderaan verbranden en bovenaan niet doorbakken zijn.

Facebook comments