Gemengde gevoelens bij voorstelling van de nieuwe Michelingids

Oké, dat er niemand de plaats van De Karmeliet zou innemen en dat we bijgevolg op twee driesterrenzaken zouden steken, viel te verwachten. Andere evoluties hadden we dan weer totaal niet zien aankomen.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: geen enkel restaurant kreeg er een tweede ster bij. Vreemd in een land waar de gastronomie toch duidelijk in de lift zit en waar het niveau overal stijgt.

Dat betekent dat de enige sterren die we er bij krijgen, op conto geschreven mogen worden van restaurants die hun eerste ster behaalden. Dat zijn er in totaal negen.

Dit zijn de nieuwe sterrenzaken: Bozar Brasserie (Brussel), Castor (Waregem), Colette (Westerlo), Kelderman (Aalst), 't Korenaer (Nieuwkerken-Waas), Quadras (St. Vith), La Villa Emily (Brussel), Vol-Ver (Marke) en ten slotte Wine in the City (Munster).

Eén voor één dik verdiend, net zoals er ook restaurants zijn die we óók gerust een ster hadden gegund, maar ze niet gekregen hebben. Van de nieuwe laureaten springen er toch twee uit: zo had Edwin Van Goethem (van ’t Korenaer) wellicht niet meer verwacht dat hij op z’n 51ste nog een ster zou krijgen. Ook Kelderman in Aalst is al jaren een gevestigde waarde.

Dat gevestigde waarden, na jaren onder de radar te zijn gebleven, nu plots tóch opgepikt worden, is dan weer een mooie evolutie. Het is een signaal dat Michelin niet alleen jonge wolven beloont, maar ook oog heeft voor chefs die al jaar en dag aan de weg timmeren.

Tegelijk verliezen we ook vijf sterren: In De Wulf, Dôme en Margaretha’s zijn gesloten of gaan sluiten en dus is het logisch dat ze hun ster inleveren. Alexandre heeft een nieuwe chef en daarop durft Michelin een zaak ook wel eens af te rekenen. Daarnaast is ook Le Passage zijn ster kwijt.

Facebook comments