Castor

Maarten Bouckaert, de voorbije zes jaar de rechterhand van Peter Goossens, opende zijn eigen restaurant in Beveren-Leie. We schuiven vijf dagen na de opening aan en ontdekken een vlekkeloos draaiend geheel.

Maarten Bouckaert is op redelijk korte tijd de tweede rechterhand van Peter Goossens die met een eigen restaurant begint. Maar in tegenstelling tot bij zijn collega Michael Vrijmoed, die in 2013 van start ging, is de mediacommotie vrij gering. Het landelijke Beveren-Leie, tussen Waregem en Kortrijk, is dan ook Gent niet. Maarten is bovendien een rustige vakman die de schijnwerpers niet opzoekt. Maar daarom liggen de verwachtingen niet minder hoog. Boeckaert heeft een mooi palmares. Voor hij bij Hof van Cleve aan de slag ging werkte hij al bij Hostellerie St.-Nicolas in Elverdinge, The Fat Duck in Bray en De Karmeliet in Brugge.

De setting die hij samen met zijn vrouw Stefanie Vandewalle koos, is een strakke nieuwbouw met een gevel in beton en hout en een hedendaagse inrichting met warme materialen. De technisch goed uitgeruste keuken zit in een cocon met gefumeerde glaspartijen. Achteraan het huis liggen velden, er omheen lelijke industriebouw. Maar door de goed gekozen inplanting van de ramen is van dat laatste weinig te merken.
Boeckaert houdt de prijzen goed in de hand, een driegangenlunch voor € 39 en een menu dat in drie versies beschikbaar is: drie, vier en vijf gangen voor € 49, € 64 en € 79. Met risotto van spelt met kokkeltjes ontdekken we al meteen een kenmerk van Maarten’s keuken: smaakrijkdom brengen met slechts enkele ingrediënten. Kalfskop en tortue met langoustine die daarna volgt verbluft door zijn kracht. En dat waren nog maar de hapjes.

Het eerste voorgerecht is opgebouwd rond zalm en rode biet: zalm mi-cuit gebakken, gemarineerd met oolong thee en bergamot, sneetjes en crème van rode biet, verse kaas en crème van mierikswortel. Het is een gelaagde bereiding met zachte smaken en een beheerst evenwicht. Vervolgens sint-jakobsvrucht uit Dieppe met schorseneer, witlof en sjalot. Als Bouckaert een signatuurgerecht zoekt dan mag het dit wel zijn: romige coquille, smeltend zachte schorseneer, compote van witloof, crème van schorseneer en als opponent van deze fluwelen smaken, gekaramelliseerde sjalot en krachtig saus van sjalot en salie. Evenwicht en mooie smaakexpressie zitten ook in de twee volgende gerechten: een combinatie van Brasvar buikspek, op vel gebakken paling, gerookte paling, bloemkool, maïs en waterkerssaus. En kalfslende, brunoise van kalfswang en wortel. Het dessert met chocolade, cassisijs en gelei van amandel en karamel mengt harmonieus zoet met fris.

Maarten Bouckaert en zijn vrouw hebben de teugels goed in handen. Het restaurant is nog maar net open, maar draait als een geoliede machine. De bediening loopt vlot, de gerechten komen warm op tafel, de gaartijden zijn foutloos. En dan heb ik het nog niet over de kwaliteit van de ingrediënten, de wervelende structuren en de verzorgde presentatie. De allereerste gerechten geven aan wat Maarten Bouckaert in zijn mars heeft. Je mag dat na het lezen van deze tekst zelf invullen.

Castor, Kortrijkseweg 164 - 8791 Beveren-Leie – Tel. 056 19 01 21 – www.cas-tor.be – Gesloten op maandag en zondag.

Facebook comments