Cabo

Een keuken waarin twee evenwaardige chefs hun totaal verschillende achtergrond en visie samenbrengen in harmonieuze gerechten: wereldschokkend is het niet, maar wij vonden het toch de moeite om eens een kijkje te gaan nemen.

Uitbater/eigenaar Nathan Walckiers is de derde generatie van een horecafamilie: een slordige 35 jaar geleden startte zijn grootvader restaurant Victory, tot op vandaag een gerespecteerd adres in Blankenberge. Nathan Walckiers, die zelf geen horeca-opleiding genoot, leerde er de stiel en zette twee jaar geleden de stap naar zijn eigen zaak: Clubrestaurant Cabo, gelegen aan de havengeul en met zicht op de jachthaven. Het restaurant is ondergebracht in het nieuwe, futuristische gebouw van de Vlaamse Vereniging voor Watersport in Blankenberge, waarvan de architectuur doet denken aan een schip.

Door het hippe en tegelijk minimalistische interieur en de uiterst moderne keuken verwacht je een innoverende keuken. Toch is dit slechts het halve verhaal: de essentie van Cabo is juist het perfecte samengaan van old school en innovatie. Als je kijkt wie er in de keuken in de potten roert, is dat eigenlijk geen verrassing. Cabo werkt met twee evenwaardige chefs: Thierry Mistiaen is gepokt en gemazeld in de klassieke gastronomie – hij hielp Triton (het restaurant van Hotel Helios) destijds aan een bib gourmand – en heeft een old school benadering. Z’n veel jongere (Nederlandse) collega Nick Lammers gaat dan weer graag met de moderne technieken aan de slag gaat. Het is de verdienste van beide chefs dat deze dualiteit in perfect evenwicht op het bord terug te vinden is en dat het hoofdingrediënt telkens herkenbaar blijft in een strakke compositie. Een ander gevolg van die combinatie van klassiek en modern is dat eenzelfde product vaak in twee verschillende structuren op het bord terugkeert. Zo kreeg ons hoofdgerecht – hertenkalf – naast spruitjes ook een geslaagde crème van spruitjes als garnituur, terwijl ook spitskool in twee verschillende bereidingen op het bord was terug te vinden. De chefs koken zoveel mogelijk met biologische en lokale producten, waarbij lokaal een rekbaar begrip is. Veel van de groenten, vlees, kruiden etc. komen van Lindenhoff, een bioboerderij in Baambrugge, nabij Amsterdam, waar ze met respect voor smaak, terroir, seizoen én authenticiteit gekweekt of geselecteerd worden bij bevriende boeren uit de streek.

De kaart beperkt zich tot een vijftal voorgerechten en zes hoofdgerechten, maar het dagelijks wisselende lunchmenu (€ 35 voor drie gangen; € 45 voor vier) houdt de chefs scherp. Wij zijn alvast fan van gekonfijte varkenswangetjes, die in ons voorgerecht een duo vormden met smeuïge kabeljauwbrandade. Naast het lunchmenu (’s avonds is er een gelijkaardig marktmenu) kun je ook nog kiezen voor een degustatiemenu of het ambitieuze Cabo-menu. Ben je op maandag in Blankenberge? Laat je dan door de chefs verrassen met hun Crazy Monday Menu. (RDM)

Cabo, Wenduinse Steenweg 1 - 8370 Blankenberge – Tel. 050 41 27 59 – www.cabo-clubrestaurant.beinfo@cabo-clubrestaurant.be – Gesloten op dinsdag en woensdag.

Facebook comments