Bella Via

In De Kleine Zavel ontpopte autodidact Carlo Didden zich als onvolprezen voortrekker van de biergastronomie, waarna hij min of meer de draad kwijtraakte. Tal van omzwervingen later heeft hij, behalve een nieuwe lief, eindelijk weer een vaste werkplek gevonden.

In het Neerpeltse restaurant van zijn Grieks-Italiaanse vriendin Patricia Bellavia is de chef, die meer oogt als een stoere rocker dan als iemand die zijn dagen achter het fornuis slijt, tot rust gekomen. Hier legt Carlo Didden zich als weleer toe op de eigenzinnige no-nonsensekeuken, die hem jaren geleden in Antwerpen een ruime schare bewonderaars opleverde. Een conflict met zijn medevennoten was het begin van een lange zoektocht naar de geschikte zaak om de draad weer op te pikken. Sinds 2013 kan Didden, zowel in zijn privéleven als vanuit professioneel oogpunt, eindelijk opnieuw zijn hart volgen. Van bier is er vooralsnog weinig sprake in Bella Via, van kwaliteitsproducten, technische beheersing en ongedwongen creativiteit des te meer.

De spits wordt afgebeten door een reeks minimalistische gerechtjes, die zoals tapas met een beperkt aantal ingrediënten zijn bereid, maar hoog scoren inzake inventiviteit, evenwicht en diepgang. Kennelijk heeft Carlo Didden als vanouds een hartgrondige hekel aan overbodige opsmuk. Dus geen wolkjes, schuimpjes, puntjes, strepen, takjes of bloemen op zijn borden. Wat je ziet, is wat je krijgt. Holle oester met flinterdun gesneden spinazie, zure room en pili pili (een verwijzing naar het geliefde rood-wit van fervent F.C. Antwerpsupporter Didden) manifesteert zich als een loepzuivere hommage aan het nobele schelpdier dat legio sterrenchefs wel zouden wíllen, maar niet kúnnen brengen. Tot aan het dessert zullen we geen enkel dipje meer hoeven te noteren. Gerookte paling, koningskrab, pompelmoes en gebrande appel verrukt ons omwille van de feilloze synergie van pure smaken. Met een krachtige en complexe compositie van vlaswijting, brandade, kokkels, prei en aardappel blijven we gelukzalig genieten. Sint-jakobsschelp, die zowel qua versheid als wat de bereiding betreft nagenoeg niets te wensen overlaat, combineert Didden doeltreffend met bloedpens, spitskool en parmezaan. Na deze robuuste voltreffer slaagt hij er dan toch nog in om een tandje bij te steken. Uitmuntend gegaarde hazenrug, terrine van haas met uienconfituur, machtige wildjus met hoisinsaus en zuivere garnituur van ui, wortel en spruit scheert hoge toppen inzake intensiteit, smaakversmelting en lengte. De vakkennis, precisie en zorgzaamheid waarmee de chef consequent smaakharmonie nastreeft, leiden quasi steevast tot cohesie en verfijning. Carlo Didden toont met verve aan dat talent, gedrevenheid en een gezonde dosis rock-‘n-roll een benijdenswaardig niveau tot gevolg kunnen hebben. Had hij zich niet in een verre uithoek van Limburg, maar in de grootstad gevestigd, dan zou hij met zijn ongecompliceerde kookkunst andermaal binnen de kortste keren brokken maken. (WS)

Bella Via, Heerstraat 15 – 3910 Neerpelt – Tel. 011 64 01 71 - www.restaurant-bellavia.webs.com – Gesloten op dinsdag en woensdag.

Facebook comments