Be Burger

Hamburgers voor fijnproevers: dankzij ketens als Ellis Gourmet en De Burgerij en restaurants als Il Cardinale, Wunderbar of Burgerfolie kijken we er niet écht meer van op. Het jongste initiatief komt van een sterrenchef en voormalig Bocuse d’Or-laureaat in een historisch pand in Zaventem.

De Stockmansmolen dateert van de 13de eeuw en heeft een turbulente geschiedenis achter de rug, waarvan de laatste dertig jaar als restaurant. De prachtig gerestaureerde watermolen kreeg de laatste tien jaar wel enkele keren een andere uitbater en nu is het de beurt aan Roland Debuyst om deze prachtige locatie een nieuwe culinaire toekomst te geven. De 50-jarige Debuyst is niet de eerste de beste. Niet alleen won hij in 1997 de zilveren medaille in de Bocuse d’Or, bovendien draagt zijn restaurant Orange al vijftien jaar een ster en runt hij in Zaventem nog een succesrijke brasserie, Mariadaal.

Met Be Burger slaat hij een heel andere richting in, waarbij hij drie aspecten aan elkaar wil koppelen: hamburgers, verse kwaliteit en Belgisch. Staar je niet blind op dat laatste: zo zijn de wijting en het kippen- en lamsvlees wel van Belgische herkomst, maar Black Angus en Wagyu kun je bezwaarlijk inheemse runderrassen noemen. Ook een aantal andere ingrediënten (cheddar, Noorse zalm, buffelmozzarella, parmezaan …) zijn niet écht Belgisch. De namen van de hamburgers liegen er trouwens niet om: naast ‘Brussels’ heten die onder meer ‘New York’, ‘Milano’, ‘Oslo’, ‘Cancun’… Geïnspireerd door de luchthaven, een smeltkroes waar zowat heel de wereld samenkomt, ging chef Debuyst aan de slag met smaken vanuit de hele wereld, om daar zijn eigen – en dus Belgische – toets aan te geven. Het resultaat zijn uiterst smaakvolle hamburgers, smeuïg zonder zompig te zijn, op kwaliteitsbroodjes van topbakker Yves Guns. Zo verrast de ‘Brussels’ met in bier gekonfijte uitjes. Belgischer kan niet: de hamburger verwijst naar zowel de oer-Belgische braderiehamburger als naar onze biercultuur.

De hamburgers zijn stuk voor stuk copieus en rijkelijk belegd met verse ingrediënten, maar ze vallen niet zwaar op de maag. Ook met de saus is Be Burger gul. Debuyst creëerde twee basissauzen, waarvan eentje op basis van mayonaise, kappertjes, Engelse saus en rookaroma. Om figuurlijk, maar in dit geval toch ook letterlijk, duimen en vingers bij af te likken.

Bij een hamburger horen frietjes: geen armtierige McDo-lucifertjes, maar échte dikke Belgische friet, afgebakken volgens de regels van de kunst en geserveerd in een kartonnen bakje zoals in een (Belgisch) frietkot. Van de andere bijgerechtjes schuiven we graag de koolsla met rozijntjes naar voor, die dankzij de frisse kruiding en mosterdmayonaise spannender is dan het (weliswaar superverse) slaatje dat nauwelijks meerwaarde biedt omdat diezelfde groentjes sowieso al op je hamburger liggen.

Vriendelijk zaalpersoneel neemt je bestelling aan tafel op, maar je moet je hamburger wel zelf gaan afhalen. Daarvoor krijg je een buzzer op je tafel die je verwittigt wanneer je gerecht klaar is, en die raar genoeg de overige gasten helemaal niet stoort. (RDM)

Be Burger, Hector Henneaulaan 164 - 1930 Zaventem – Tel. 02 725 30 03 – www.belgianburger.be – Gesloten op zondag.

Facebook comments