7 topadressen voor paling in ’t groen

Deze amfibieachtige vis staat al sinds de middeleeuwen op het menu. Recepten voor paling in ’t groen zijn er te kies en te keur. Elke chef lijkt wel een eigen recept in het hoofd te hebben.

1) Restaurant De Groenendijk (Bornem)

De groene kruiden zijn afkomstig van eigen oogst. Muntaroma’s prikkelen de neus en zorgen voor frisse toetsen bij de wilde paling, ingevoerd uit Frankrijk. Het vlees heeft een vaste structuur en een volle, niet overdadig vette smaak. Uitstekende frieten en mayonaise maken het feest compleet.

Prijs: € 13,50 (halve portie), € 25 (hele portie)

Restaurant De Groenendijk, Nattenhaasdonkstraat 20, 2880 Wintam (Bornem) – Tel. 03 889 06 55 – Gesloten op woensdag en donderdag.

2) Den Draaiboom (Lier)

Het gerecht wordt nauwkeurig klaargemaakt en op diverse manieren geserveerd. De klant kan kiezen om de paling in ’t groen koud, lauw, warm of heet te proeven. Zowel koud als warm plezieren de stukken paling door de vaste structuur. Glibberige, zure saus zorgt voor aangenaam weerwerk.

Prijs: € 27,50

Den Draaiboom, Kanaalstraat 71, 2500 Lier - Tel. 03 480 06 13 - Dinsdag gesloten.

3) ’t Nieuw Palinghuis (Antwerpen)

De chef werkt uitsluitend met wilde paling en laat het product zijn verhaal doen. Hij kiest vooral voor kervel en peterselie. De frisse, diep smakende paling heeft een zachte structuur. Meng een lepeltje mayonaise door wat groene kruidensaus. Foute boel op het eerste gezicht, maar immens lekker.

Prijs: € 24 (voorgerecht), € 35 (hoofdgerecht)

Het Nieuwe Palinghuis, Sint-Jansvliet 14, 2000 Antwerpen - Tel. 03 231 74 45 - Maandag en dinsdag gesloten.

4) ’t Palingkot (Nieuwpoort)

In een bassin in de kelder kronkelt een kluwen paling, dus verser kan niet. Na het stropen, rusten ze een nachtje in de koelkast alvorens te worden geserveerd in een potige saus. De vis is heerlijk stevig en mals en wordt in een gietijzeren kookpotje opgediend. Wie hier met honger naar buiten gaat, laat zich best eens nakijken.

Prijs: € 27,60

’t Palingkot, Havenstraat 5, 8620 Nieuwpoort - Tel. 058 23 92 02 - Maandag en dinsdag gesloten.

5) Noorderlicht (Hoeke)

De voorjaarspaling smaakt fris en is perfect gegaard, maar heeft wel een opvallend strakke beet. Voor een vettere paling is het wachten om zomers weer. In de saus proeven we prominent kervel, zuring, citroen en witte wijn. De paling wordt nooit opgewarmd, maar à la minute gemaakt.

Prijs: € 19,50 (voorgerecht), € 28,50 (hoofdgerecht)

Noorderlicht, Damse Vaart Noord 33, 8340 Hoeke - Tel. 050 60 13 39 - Maandag en dinsdag gesloten.

6) Tissens (Hoeilaart)

De paling krijg je hier deels geserveerd op het bord, en de rest wordt warm gehouden in een klein kommetje. Dit recept wordt à la minute klaargemaakt en de saus is mooi groen. Er wordt ons heel diplomatisch geweigerd het geheime recept te verklappen. De fijne frietjes smaken ook perfect.

Prijs: € 18 (voorgerecht), € 27 (hoofdgerecht)

Tissens, Groenendaalsesteenweg 105, 1560 Hoeilaart - Tel. 02 657 04 09 - Woensdag en donderdag gesloten.

7) De Savoye (Knokke-Heist)

De saus lacht je hier toe door zijn vlammende kleur en smaakt en geurt complex, en is gemaakt met een prikkelende gastrique van eigen hand. De paling heeft een perfecte beet en ingetogen vettigheid. Het recept vind je op de website, maar vermoedelijk is er nog een geheim ingrediënt.

Prijs: € 30 (voorgerecht), € 40 (hoofdgerecht)

De Savoye, Dumortierlaan 18, 8300 Knokke-Heist - Tel. 050 62 23 61 -Donderdag (en buiten schoolvakanties ook op woensdagavond) gesloten.

Facebook comments