7 topadressen voor Brusselse wafels

Wafels bestaan er in allerlei vormen. Juist daarom is de vermelding naar de Belgische hoofdstad niet onbelangrijk. Zeker wanneer je zin hebt in een exemplaar waarvan het luchtig en vloeibare deeg in het hete ijzer net van een smeuïge naar vaste substantie is omgezet in een lichte, luchtige, krokante korst met subtiel zacht interieur. Op die manier gedefinieerde Brusselse wafels onderscheiden zich niet alleen door hun markante, unieke delicieuse textuur. Ook door hun dikte van circa drie centimeter en hun grote, rechthoekige vorm en diepe, vierkante inkepingen onderscheiden ze zich van alle andere wafels.

1) Désiré de Lille (Antwerpen)

Hier werd het recept al in 1968 op punt gezet door Marc Stoffels en sindsdien veranderde er niets meer aan. Brusselse wafels worden gemaakt van bloem, bakkersgist, melk, water, boter, zout en eieren. Voor het fijne aroma kan je er zoals Stoffels ook nog wat vanille aan toevoegen. Het beslag moet elke dag vers gemaakt worden en kans krijgen om te rusten. Daarin ligt het geheim van het luchtige resultaat.

Prijs: € 4 (met bloemsuiker), € 4,80 (met boter of slagroom)

Désiré de Lille, Schrijnwerkersstraat 14-18, 2000 Antwerpen - Tel. 03 231 62 26 - Elke dag open.

2) Brasserie de la Patinoire (Brussel)

In deze brasserie zijn ze verleidelijk lekker doordat ze net op het cruciale moment uit het ijzer worden gehaald. Licht en verfijnd. 'Verkopers van gebakken lucht' geldt niet alleen meer voor politici. En van deze lucht, lusten we wel pap.

Brasserie de la Patinoire, Chemin de Gymnase 1, 1000 Brussel - Tel. 02 649 70 02 - Elke dag open.

3) Santos Palace (Koksijde)

De wafels plezieren door hun vederlicht en elastisch karakter. Ze hebben weinig aroma maar de verfijnde smaak met aangename hints van gist compenseren dat punt. Je kan ze ook met griessuiker en een stukje citroen bestellen. Het beslag wordt elke dag maar één keer gemaakt, dus op is op.

Prijs: € 3,30

Santos Palace, Zeelaan 306, 8670 Koksijde - Tel. 058 51 21 80 - Gesloten op dinsdag.

4) Het Wafelhuis (Turnhout)

De wafels hier zijn onberispelijk bros en luchtig gebakken én voldoende nis vanbinnen. Hij smaakt niet te zout, met een zweem van gist en zonder enig spoor van suiker of andere smaakmakers. In combinatie met de overheerlijke slagroom een rechtstreeks ticket naar de zevende hemel.

Prijs: € 4 en € 1,60 voor een gigantische dot slagroom

Het Wafelhuis, Grote Markt 19, 2300 Turnhout - Tel. 014 70 39 94 - Elke dag open.

5) Etablissement Max (Gent)

De wafel is vederlicht, transparant, knapperig vanbinnen en nog een beetje lopend binnenin. De lekkernij wordt overvloedig met bloemsuiker bestrooid en geurt naar biscuit met hints van zout en gist. De dikke slagroom tilt alles naar een hoger niveau.

Prijs: € 6 en € 1,60 voor slagroom

Etablissement Max, Goudenleeuwplein 3, 9000 Gent - Tel. 09 223 97 31 - Gesloten op dinsdag.

6) La Paix (Anderlecht)

De wafel hier zal het einde zijn van een uitgebreide maaltijd in sterrenzaak La Paix. Het recept werd tot in de puntjes uitgewerkt en heeft een geurige, lichte en krokante wafel als resultaat. Er wordt een toefje slagroom met amandel bij geserveerd, heel eenvoudig. Iets duurder, maar je tafelt dan ook in een sterrenzaak.

Prijs: € 14

La Paix, Ropsy Chaudronstraat 49, 1070 Anderlecht - Tel. 02 523 09 58 - Gesloten op zaterdag en zondag.

7) Dandoy (Brussel)

Dandoy is een Brussels instituut, beroemd voor z'n speculoos. Er bestaan 8 winkels, waarvan één in Japan, maar slechts één tearoom. Je kunt er heerlijke, zachte Brusselse wafels eten, mooi goud gebakken en perfect warm, zoals het hoort.

Prijs: € 3,95 en € 5,35 (met slagroom)

Dandoy, Karel Bulsstraat 14, 1000 Brussel - Tel. 02 512 65 88 - Elke dag open.

Facebook comments